CONFERINȚA DE EVALUARE A PROIECTULUI


Federația Sindicatelor Libere din Învățământ va organiza CONFERINȚA DE EVALUARE A PROIECTULUI (A.11.2.), în cadrul Proiectului cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - „Împreună pentru calitate în educaţie!” Dezvoltarea resurselor umane din învăţământul preuniversitar prin parteneriat educațional- POSDRU/57/1.3/S/33057.

În deschiderea Conferinței de evaluare, va lua cuvântul  Dl. Simion HANCESCU, Președinte al F.S.L.I. și Manager de proiect.
În cadrul Conferinței de evaluare se vor aborda subiecte precum:

   - Beneficiile atragerii fondurilor europene în sistemul de învățământ românesc;

   - Europa 2020 – politica de coeziune a Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020;

   - Cooperarea europeană și schimbul de experiență; - Prezentarea rezultatelor activităților proiectului.

  La acest eveniment sunt așteptaţi 120 de participanți – membri ai Consiliului Național al Liderilor și membri ai F.S.L.I., Coordonatori regionali, Formatori în educația adulților. Conferința de evaluare va avea loc la București, Hotel Minerva, Strada Gheorghe Manu 2-4, Sector 1, în data de 15 februarie 2013.


Ghidul de bune practici


Federaia Sindicatelor Libere din Invatamant a lansat in cadrul activitatii “Transferul international de know-how” un “Ghid de bune practici pentru asigurarea calitatii in învatamant” care cuprinde un set de bune practici elaborate de participantii la aceasta activitate.

Ghidul de bune practici este elaborat in cadrul “Proiectului cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - „Împreună pentru calitate în educaţie!” Dezvoltarea resurselor umane din învăţământul preuniversitar prin parteneriat educational- POSDRU/57/1.3/S/33057 si cuprinde urmatoarele elemente:

  • Prezentarea proiectului și a rezultatelor sale;
  • Centrul Național de Formare al Federaței Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar;
  • Asigurarea calităţii în educație și formare profesională în Uniunea Europeană;
  • Politici europene în domeniul educaţiei şi formării profesionale;
  • Politici naţionale în domeniul calităţii educaţiei şi formării profesionale;
  • Conceptele și principiile educației de calitate;
  • Prezentarea vizitei de studiu în Franța;
  • Concluzii, lecții învățate și recomandări pentru sistemul educațional românesc.

  “Ghidul de bune practici pentru asigurarea calitatii in învatamant” va fi tiparit in 1500 de exemplare si va fi distribuit directorilor unitatilor de invatamant sprijinite prin proiect, membrilor C.N.L. ai F.S.L.I., formatorilor in educatia adultilor, coordonatorilor de proiect, partenerilor F.S.L.I. si reprezentantilor mass-media, iar in varianta electronica va fi distribuit  cursantilor si membrilor de sindicat.


Vizita de studiu in Paris, Franta


Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant va organiza in perioada 01-07 octombrie 2012, Vizita de studiu in Paris, Franta (A.8.1.), avand ca principale obiective:

 • 1. Cunoașterea sistemului francez de asigurare a calității în educație (autoritățile statului și agenții specializate, departamente care se ocupă cu evaluarea calității in interiorul SNES);

 • 2. Ateliere de lucru și dezbateri cu privire la managementul instituțional si FPC, precum și alternative la formarea continuă a cadrelor didactice;

 • 3. Vizite la școli si reuniuni pentru a discuta despre formarea profesionala și modul în care profesorii pot gestiona eficient resursele umane și financiare ale unitatii scolare;

 • 4. Reuniuni cu experți din diferite departamente ale SNES - functionarea sindicatului, tehnici de recrutare a noilor membri de sindicat, negocierea contractului colectiv, etc.

 • Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a organizat in perioada 01-07 octombrie 2012, Vizita de studiu pentru schimbul de bune practici la Paris, Franta, unde au fost atinse toate obiectivele principale enumerate mai sus (A.8.1. Pregatirea, organizarea si desfasurarea unei vizite de studiu pentru 40 de persoane participantii de la A.5.4.a si A.5.4.b, de 5 zile in Franta la sediul partenerului transnational care are experienta in crearea si implementarea de programe inovative de formare a cadrelor didactice si a realizat un sistem de elvauare si management al calitatii in invatamant);

  Alaturi de JEAN MARIE MAILLARD (membru al Comitetului de coordonare al proiectului din partea SNES), participantii au vizitat un colegiu din arondismentul 18, un liceu polyvalent din Clichy-sous-Bois si o scoala primara din arondismentul 13;

  Intalniri importante au avut loc si la sediul SNES unde au participat Michel Quéré (Director al Direcției de Evaluare, Prognoză și Performanța), Roland Hubert (Co-secretar General SNES), Caroline Lechevallier (Directia pentru tineret), precum si Simion-Severel Hancescu (Presedinte FSLI) alaturi de membri ai echipei proiectului, coordonatori regionali si formatori in asigurarea si managementul calitatii in invatamant.


Etapa a IV-a


Etapa a IV-a de formare, se va desfasura in urmatoarele centre regionale:

 • Regiunea Nord-Est/Iasi
 • Regiunea Nord-Vest/Baia Mare
 • Regiunea Vest/Arad
 • Regiunea Sud/Sinaia si Amara
 • Regiunea Bucuresti-Ilfov/Bucuresti
 • Regiunea Sud-Vest/Olanesti

Graficul modulelor de formare este urmatorul:

 • Modulul I: 21-23 Septembrie 2012/12-14 Octombrie 2012
 • Modulul II: 26-28 Octombrie 2012/2-4 Noiembrie 2012
 • Modulul III: 23-25 Noiembrie 2012/14-16 Decembrie 2012
 • Modulul de practica: 26 Noiembrie -10 Decembrie 2012/17 Decembrie 2012-14 Ianuarie 2013
 • Modulul IV- Evaluare finala: 15 Decembrie 2012/19 Ianuarie 2013

Etapa a III-a


Va informam ca in perioada martie-iunie 2012 se va desfasura Etapa a III-a de formare din cadrul Programului de formare continua - Asigurarea interna a calitatii.

Etapa a III-a de formare, se va desfasura in urmatoarele centre regionale:

 • Regiunea Nord-Est/Iasi
 • Regiunea Nord-Vest/Cluj
 • Regiunea Sud-Est/Focsani
 • Regiunea Sud/Pitesti
 • Regiunea Centru/Balvanyos
 • Regiunea Sud-Vest/Olanesti

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant are placerea sa va aduca la cunostinta finalizarea programului de formare continuă „Asigurarea internă a calităţii”- Etapa a III-a, in cadrul proiectului „Impreuna pentru calitate in educatie! Dezvoltarea resurselor umane din invatamantul preuniversitar prin parteneriat educational”. Etapa a III-a din programul de formare continuă „Asigurarea internă a calităţii”, s-a finalizat prin sustinerea unui examen de evaluare.


ETAPA a II-a


Etapa a II-a de formare din cadrul Programului de formare continua-Asigurarea interna a calitatii se va desfasura in perioada septembrie-decembrie 2011. Selectia candidatilor va avea loc in perioada 01-30 septembrie 2011 dupa un calendar care va fi comunicat ulterior, precum si organizatiile sindicale participante la selectie.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant are placerea sa va aduca la cunostinta finalizarea programului de formare continuă „Asigurarea internă a calităţii”- Etapa a II-a, in cadrul proiectului „Impreuna pentru calitate in educatie! Dezvoltarea resurselor umane din invatamantul preuniversitar prin parteneriat educational”.Etapa a II-a din programul de formare continuă „Asigurarea internă a calităţii”, s-a finalizat prin sustinerea unui examen de evaluare.


SEMINARUL NATIONAL


Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant are placerea sa va aduca la cunostinta urmatoarele:

In perioada 22-24.03.2012, la HOTEL CARO CLUB BUCURESTI din Bld. Barbu Vacarescu nr. 164A, sector 2, se va desfasura Seminarul naţional realizat cu sprijinul ARACIP cu tema: ”Parteneriat pentru calitate în educaţie”.

In cadrul Seminarului naţional se vor aborda subiecte precum:

-       Prezentare generala a Sistemului de Evaluare a Calitatii: Evaluarea internă a calităţii si Evaluarea externă a calităţii

-       Sisteme decizionale informatizate: “Harta riscului educaţional din România” şi “InfoDec  Sys  ARACIP”

-       ”Asigurarea internă a calitatii”-implementarea programului de formare continuă în contextul noilor  instrumente promovate de ARACIP

-       Aspecte teoretice și practice privind evalurea internă și externă a calității educației


AMANARE - Seminar National 15-17 Februarie 2012


Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant are placerea sa va aduca la cunostinta urmatoarele:

• In perioada 15 - 17 Februarie 2012 era programat sa se desfasoare la Bucuresti, Seminarul National "Parteneriat pentru calitate in educatie". Acest seminar se reprogrameaza pentru perioada 22-24 Martie 2012.


SEMINARUL EUROPEAN


Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant va organiza impreuna cu partenerii sai, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP) si Syndicat National des Enseignements du Second Degre-Franta (SNES), Seminarul European intitulat „ÎMPREUNĂ PENTRU CALITATE ŞI PERFORMANŢĂ ÎN SISTEMUL EDUCAŢIONAL ROMȂNESC”.

• Seminarul va avea loc la Bucuresti, Hotel Caro Club, in perioada 17-19 februarie 2012 si va fi sustinut in limbile romana, engleza si spaniola.

• Un element important al acestei reuniuni va fi schimbul de experienta si bune practici privind trei elemente cheie in asigurarea calitatii in educatie :

  1. Regandirea sistemului de educatie – lectii invatate pentru factorii de decizie

  2. Mecanisme de asigurare a calitatii – implementarea unor mecanisme de success

  3. Formarea profesionala continua - Formarea adultilor, tehnici si metode de lucru

Comunicare sindicate Etapa I


Va informam ca in perioada iunie-septembrie 2011 se va desfasura Etapa I de formare din cadrul Programului de formare continua - Asigurarea interna a calitatii.
In cadrul Etapei I de formare, participantii au fost selectati din cadrul organizatiilor sindicale afiliate F.S.L.I.,dupa cum urmeaza:
 • Regiunea Bucuresti-Ilfov/Bucuresti:
 • Sindicatul Independent din Invatamantul Preuniversitar Sector 4 Bucuresti
 • Sindicatul Invatamantului Preuniversitar din Romania Sector 5 Bucuresti
 •    Regiunea Nord-Est/Iasi:
 • Liga Sindicatelor din Invatamant Botosani
 • Alianta Sindicala „Gh. Asachi” Iasi
 •    Regiunea Nord-Vest/Baia Mare:
 • Sindicatul Liber din Invatamant Maramures
 •    Regiunea Sud-Est/Constanta:
 • Sindicatul Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar Constanta
 •    Regiunea Sud/Slobozia:
 • Liga Cadrelor Didactice Judetul Giurgiu
 • Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamant Ialomita
 • Sindicatul Liber al Invatamantului Turnu Magurele Teleorman
 •   Regiunea Centru/Targu Mures:
 • Sindicatul Liber din Invatamant Zona Odorheiu Secuiesc-Harghita
 • Sindicatul Invatamantului Preuniversitar Mures
 • Sindicatul Liber din Invatamant Judetul Sibiu
 •   Regiunea Sud-Vest/Craiova:
 • Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamant Gorj
 • Sindicatul Liber Invatamant Tg. Jiu-Gorj
 • Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamant-Mehedinti
 • Uniunea Sindicatelor Independente din Invatamant Dolj
 • Uniunea Sindicatelor Invatamant Valcea
 •   Regiunea Vest/Arad:
 • Sindicatul Democratic Invatamant Arad

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant are placerea sa va aduca la cunostinta finalizarea programului de formare continuă „Asigurarea internă a calităţii”- Etapa I, in cadrul proiectului „Impreuna pentru calitate in educatie! Dezvoltarea resurselor umane din invatamantul preuniversitar prin parteneriat educational”. Etapa I din programul de formare continuă „Asigurarea internă a calităţii”, s-a finalizat prin sustinerea unui examen de evaluare.


Conferinţa de informare si publicitate a proiectului a avut loc în data de 17 iunie 2010 la Hotel JW Marriott din Bucureşti.


La Conferinţa de informare si publicitate a proiectului, au participat liderii FSLI, invitaţi din Franţa, Spania, Portugalia, reprezentanţi ai partenerilor, cei 30 de formatori selectaţi să participe la Programul de Formare Integrată.
În ediţia următoare veţi putea citi o relatare mai amplă de la acest eveniment.


Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant are placerea sa va aduca la cunostinta finalizarea Stagiului 1 de formare din cadrul cursului de perfectionare „Formare de formatori in educatia adultilor” in cadrul proiectului „Impreuna pentru calitate in educatie! Dezvoltarea resurselor umane din invatamantul preuniversitar prin parteneriat educational”.

Cele 4 module de formare s-au finalizat prin sustinerea unui examen de evaluare in data de 31.08.2010 si obtinerea Certificatelor de Formatori pentru toti absolventii.
Totodata, va informam ca, incepand cu luna octombrie 2010, va incepe Stagiul 2 de formare–specializarea celor 30 de formatori in managementul si asigurarea calitatii in invatamantul preuniversitar, organizat in 6 module.


Programul de formare continuă “Calitatea prin parteneriat educational” a fost acreditat de către MECTS/Direcţia de Formare Continuă a Personalului din Învăţământul Preuniversitar,în şedinţa C.S.A. care a avut loc luni, 18.10.2010.

Programul de formare mai sus menţionat  se va desfăşura ȋn cadrul Stagiului II  de formare-Specializare ȋn managementul calităţii ȋn ȋnvăţământul preuniversitar, la Sinaia, in perioada octombrie 2010 – februarie 2011, dupa cum urmeaza:
 • Modulul I: 29-31 Octombrie 2010 –pregătire teoretică/aplicaţii
 • Modulul II: 19-21 Noiembrie 2010 –pregătire teoretică/aplicaţii
 • Modulul III: 10-12 Decembrie 2010 –pregătire teoretică/aplicaţii
 • Modulul IV: 28-30 ianuarie 2011 –pregătire teoretică/aplicaţii
 • Modulul V: 31 Ianuarie-21 Februarie 2011 – modul de practică / CEAC la nivelul unităţii de învăţământ de provenienţă
 • Modulul VI: 04-06 Martie 2011 –evaluare finală

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, va invitam sa vizitati: www.fonduri-ue.ro